Într-o primă etapă lansăm:
# 1. Open source investigation
# 2. Online profiling
# 3. Online company profiling
Pentru a doua etapă anunțăm:
# 4. Environmental Analysis for Business
# 5. Analiza propriei afaceri
# 6. Strategii de identificare clienÈ›i în mediul online
# 7. Aplicații pentru eficientizarea afacerii
# 8. Riscuri de securitate și autoprotecția cibernetică
În a treia etapă vom completa oferta cu:
Tematica
De regulă, workshop-urile constau într-o combinaÈ›ie de (sub)module de:
​
OSINT
-
Internet – de suprafață/ deschis, profund/ ascuns, dark/ invizibil. Ce facem È™i ce nu facem. Protejează-te! Instrumente disponibile pentru anonimizarea căutărilor
-
Catalogul resurselor de pe internet. Ghidul celor mai bune alegeri pentru profesioniștii OSINT
-
Instrumente È™i aplicaÈ›ii web – motoare È™i metamotoare de căutare, agregatoare, directoare web, enciclopedii È™i biblioteci; aplicaÈ›ii pentru imagine (hărÈ›i, foto, video, etc.) È™i voce; aplicaÈ›ii de traducere
-
AcÈ›ionează rapid! – instrumente È™i tehnici puse la dispoziÈ›ie de principalele motoare de căutare È™i aplicaÈ›ii/ text, imagine, audio, multimedia; feed-uri RSS, alerte; căutarea pe principalele platforme de socializare
-
Strategii online. Arhitecturi investigative
-
Standarde de validare pentru surse È™i date – instrumente de investigare a site-urilor, utile pentru stabilirea autenticității, originii, validității site-urile individuale È™i a conÈ›inutului acestora
-
Căutarea de persoane – cele mai bune resurse È™i tehnici pentru identificarea de informaÈ›ii despre persoane, cercul lor de apropiaÈ›i È™i reÈ›elele din care fac parte
-
Căutarea de companii - cele mai bune resurse și tehnici pentru identificarea de informații despre o companie
-
Geolocalizare – cele mai bune resurse È™i strategii pentru identificarea sau ascunderea de metadate asociate unei imagini È™i analiza conÈ›inutului acesteia
Analiză
-
Gândire critică – formularea unui set adecvat de întrebări, evaluarea faptelor/ dovezilor, generarea creativă de inferenÈ›e, emiterea de judecăți de valoare pertinente
-
Tehnici de analiză structurată – de sinteză, analiză, dezbatere È™i impulsionare a creativității (cum ar fi: mind map, brainstorming, starbusting, tehnica grupului nominal, Analiza ipotezelor concurente, Delphi); de analiză competitivă (cum ar fi: Avocatul diavolului, Ce-ar fi dacă?, Echipa roÈ™ie, Echipa A/ Echipa B); de strategie, pro-active (cum ar fi: metoda scenariilor, pre-mortem); de anticipare a unor surprize majore (cum ar fi: Wild Cards)
-
Tehnici de analiză de afaceri – SWOT, PESTLE, STEEP, SOAR, EAB
-
Analiza rețelelor sociale: tehnici de scalare. Demographics vs. Psychotargeting; Macheta Profilul Clientului Ideal
​
Gupuri-țintă
Ne adresăm departamentelor de marketing, vânzări, HR È™i experÈ›ilor în informaÈ›ii pentru afaceri în companii.
​
Cercetătorii, profesorii, studenÈ›ii È™i elevii, jurnaliÈ™tii, funcÈ›ionarii din structurile guvernamentale, toÈ›i profesioniÈ™tii al căror succes depinde de rapiditatea È™i competenÈ›a cu care obÈ›in informaÈ›ii de calitate în cel mai scurt timp È™i cu cele mai reduse costuri sunt extrem de importanÈ›i pentru impactul general al acestor workshop-uri.
Cât durează?
Pentru că omul È™i timpul sunt resurse extrem de valoroase în orice organizaÈ›ie, am concentrat multitudinea de informaÈ›ii necesare eficientizării activității într-un număr restrâns de ore. Astfel, durata poate varia între o zi È™i trei zile, în funcÈ›ie de consistenÈ›a pachetului convenit cu clientul.
​
Am gândit È™i varianta prelungirii discuÈ›iilor, pentru aprofundarea unor elemente din modulele mai dificile, precum È™i pe cea a segmentării conÈ›inutului în tranÈ™e distribuite pe mai multe săptămâni, similar modelului academic.
În varianta cea mai scurtă, de o zi, din totalul de opt ore alocat, am rezervat o oră pentru expunere, două sesiuni de câte o jumătate de oră pentru discuÈ›ii colective, câte două ore pentru aplicaÈ›ii practice individuale È™i în echipă, iar o oră este destinată fixării cunoÈ™tinÈ›elor. Am dedicat o oră pentru recrearea activă, respectiv pentru brainstorming È™i generarea de noi agende de lucru.
​
Taxa de participare
Taxa de participare depinde de structura și durata programului ales.
Taxa de participare include tratații pe timpul pauzelor și materialele programului.
Lector
Workshops
OSINT FOR SUCCESS
I2DS2 - OSINT
De ce OSINT ?
În toate domeniile de activitate, sursele deschise oferă informaÈ›ii esenÈ›iale despre trecutul, prezentul È™i viitorul propriei afaceri È™i, mai mult, ale competitorilor: context general, tendinÈ›e, oportunități, pericole, persoane È™i reÈ›ele de influență. Majoritatea informaÈ›iilor se regăseÈ™te pe internet, cel mai puternic instrument disponibil pentru informare rapidă, interacÈ›iune È™i promovare.
​
Nu numai că este indispensabil pentru a fi la curent cu realitățile zilei, dar ajută enorm la verificarea faptelor din trecut È™i la identificarea tendinÈ›elor. Datorită capacității sale de a baleia în timp È™i spaÈ›iu, internetul îÈ™i găseÈ™te, practic, locul în răspunsul la orice întrebare, de la cea mai simplă la cea mai complicată, de securitate, de business sau personală.
Toată această multitudine de beneficii este însoÈ›ită însă de o serie de provocări.
Cea mai importantă dintre acestea este cantitatea enormă de informaÈ›ii pe care o vehiculează È™i, de aici, dificultatea de a cerne ceea ce ne interesează în cel mai scurt timp.
O altă provocare este de a ști să separi adevărul de neadevăr, contribuțiile de valoare de cele lipsite de acuratețe și profunzime.
Toate acestea pot fi depășite, în mare măsură, printr-un bun antrenament al minÈ›ii, care să instituie disciplina, pe de o parte, pentru a renunÈ›a la căutările difuze È™i a utiliza tehnicile de cercetare adecvate È™i, pe de altă parte, pentru a fi atenÈ›i permanent la indicatorii de auditare a sursei È™i conÈ›inutului.
Trecerea de la cercetarea cantitativă, de tip demografic, la cea calitativă, de tip psychographic, a fost facilitată de posibilitatea de a obÈ›ine volume imense de date de pe platformele de socializare, social media (SM), iar apetenÈ›a utilizatorilor de internet de a-È™i împărtăși valorile, interesele ori experienÈ›ele de viață este în creÈ™tere, indiferent de generaÈ›ia căreia îi aparÈ›in.
Un alt mod de a transforma în avantaj competitiv această apetență de comunicare este studierea mediilor È™i contactelor unei entități, fie ea persoană sau companie, pentru ca, printr-o analiză tridimensională (reÈ›ea, sub-reÈ›ea È™i nodală), să identificăm tipurile de relaÈ›ii între diversele elemente componente ori poziÈ›ia specifică a unuia dintre acestea. Prin măsurători specifice, putem trece de la o perspectivă globală asupra texturii generale a reÈ›elei la o perspectivă aplicată cu privire la tipul de vecinătate specific fiecărui element È™i impactul indus.
Concluziile pentru business sunt inestimabile. În acest fel, putem determina poziÈ›ia unei companii în cadrul industriei, tabloul partenerilor È™i al competitorilor, căile cele mai eficiente de a ajunge în vârf. De asemenea, putem stabili cu exactitate structura discretă a reÈ›elelor de profesioniÈ™ti È™i influenÈ›a reală a unei persoane în cadrul unei companii sau a industriei în care activează.
​
Totodată, este momentul să vorbim despre riscurile de securitate È™i autoprotecÈ›ie cibernetică. Avem în vedere nu numai riscul de infestare ori penetrare a instrumentului de conectare folosit (laptop, telefon, tabletă, de regulă) sau a reÈ›elei, ci mai ales conÈ™tientizarea faptului că tot ceea ce expunem public despre noi, familia È™i prietenii noÈ™tri, persoanele cu care ne intersectăm, compania în care lucrăm poate fi exploatat în scopuri ilicite.
​
Pachetul de workshop-uri OSINT
Răspunzând cerinÈ›elor tot mai insistente ale mediului de afaceri de a oferi soluÈ›ii complexe la aceste provocări, într-o abordare sinergică, vă oferim o serie de workshop-uri centrate pe nevoile identificate pe piață.
Am gândit acest ansamblu pe situaÈ›ii reale, întâlnite frecvent în viaÈ›a de zi cu zi, È™i vă propunem soluÈ›ii reale, pragmatice, care să vă salveze timp È™i bani. Fiecare cursant va putea translata uÈ™or speÈ›ele lucrate în cadrul workshop-urilor la cele cu care se confruntă la propriul loc de muncă, fiind capabil să-È™i eficientizeze contribuÈ›ia la atingerea target-urilor stabilite.
Venind în întâmpinarea cerinÈ›elor de dezvoltare specifice, într-o abordare flexibilă, în afara pachetelor ready-made, avem totală deschidere pentru configurări customizabile.
Cristina PosaÈ™tiuc este specialist în domeniul securității naÈ›ionale. Aria sa de expertiză include OSINT, analiza informaÈ›iilor, identificarea È™i interpretarea fake news, managementul organizaÈ›iilor, planificarea strategică È™i dezvoltarea relaÈ›iilor internaÈ›ionale. A activat, de asemenea, în domeniul educaÈ›iei universitare È™i al instruirii pe teme de intelligence. A contribuit la elaborarea È™i a coordonat apariÈ›ii editoriale destinate consolidării culturii de securitate. În prezent, este manager de program în cadrul AsociaÈ›iei I2DS2.