top of page

Într-o primă etapă lansăm:

# 1. Open source investigation

# 2. Online profiling

# 3. Online company profiling

Pentru a doua etapă anunțăm:

# 4. Environmental Analysis for Business

# 5. Analiza propriei afaceri

# 6. Strategii de identificare clienți în mediul online

# 7. Aplicații pentru eficientizarea afacerii

# 8. Riscuri de securitate și autoprotecția cibernetică

În a treia etapă vom completa oferta cu:

Tematica

De regulă, workshop-urile constau într-o combinație de (sub)module de:

OSINT

 • Internet – de suprafață/ deschis, profund/ ascuns, dark/ invizibil. Ce facem și ce nu facem. Protejează-te! Instrumente disponibile pentru anonimizarea căutărilor

 • Catalogul resurselor de pe internet. Ghidul celor mai bune alegeri pentru profesioniștii OSINT

 • Instrumente și aplicații web – motoare și metamotoare de căutare, agregatoare, directoare web, enciclopedii și biblioteci; aplicații pentru imagine (hărți, foto, video, etc.) și voce; aplicații de traducere

 • Acționează rapid! – instrumente și tehnici puse la dispoziție de principalele motoare de căutare și aplicații/ text, imagine, audio, multimedia; feed-uri RSS, alerte; căutarea pe principalele platforme de socializare

 • Strategii online. Arhitecturi investigative

 • Standarde de validare pentru surse și date – instrumente de investigare a site-urilor, utile pentru stabilirea autenticității, originii, validității site-urile individuale  și a conținutului acestora

 • Căutarea de persoane – cele mai bune resurse și tehnici pentru identificarea de informații despre persoane, cercul lor de apropiați și rețelele din care fac parte

 • Căutarea de companii - cele mai bune resurse și tehnici pentru identificarea de informații despre o companie

 • Geolocalizare – cele mai bune resurse și strategii pentru identificarea sau ascunderea de metadate asociate unei imagini și analiza conținutului acesteia

 

Analiză

 • Gândire critică – formularea unui set adecvat de întrebări, evaluarea faptelor/ dovezilor, generarea creativă de inferențe, emiterea de judecăți de valoare pertinente

 • Tehnici de analiză structurată – de sinteză, analiză, dezbatere și impulsionare a creativității (cum ar fi: mind map, brainstorming, starbusting, tehnica grupului nominal, Analiza ipotezelor concurente, Delphi); de analiză competitivă (cum ar fi: Avocatul diavolului, Ce-ar fi dacă?, Echipa roșie, Echipa A/ Echipa B); de strategie, pro-active  (cum ar fi: metoda scenariilor, pre-mortem); de anticipare a unor surprize majore (cum ar fi: Wild Cards)

 • Tehnici de analiză de afaceri – SWOT, PESTLE, STEEP, SOAR, EAB

 • Analiza rețelelor sociale: tehnici de scalare. Demographics vs. Psychotargeting; Macheta Profilul Clientului Ideal

Gupuri-țintă

Ne adresăm departamentelor de marketing, vânzări, HR și experților în informații pentru afaceri în companii.

Cercetătorii, profesorii, studenții și elevii, jurnaliștii, funcționarii din structurile guvernamentale, toți profesioniștii al căror succes depinde de rapiditatea și competența cu care obțin informații de calitate în cel mai scurt timp și cu cele mai reduse costuri sunt extrem de importanți pentru impactul general al acestor workshop-uri.

 

Cât durează?

Pentru că omul și timpul sunt resurse extrem de valoroase în orice organizație, am concentrat multitudinea de informații necesare eficientizării activității într-un număr restrâns de ore. Astfel, durata poate varia între o zi și trei zile, în funcție de consistența pachetului convenit cu clientul.

Am gândit și varianta prelungirii discuțiilor, pentru aprofundarea unor elemente din modulele mai dificile, precum și pe cea a segmentării conținutului în tranșe distribuite pe mai multe săptămâni, similar modelului academic.

 

În varianta cea mai scurtă, de o zi, din totalul de opt ore alocat, am rezervat o oră pentru expunere, două sesiuni de câte o jumătate de oră pentru discuții colective, câte două ore pentru aplicații practice individuale și în echipă, iar o oră este destinată fixării cunoștințelor. Am dedicat o oră pentru recrearea activă, respectiv pentru brainstorming și generarea de noi agende de lucru.

Taxa de participare

Taxa de participare depinde de structura și durata programului ales. 

Taxa de participare include tratații pe timpul pauzelor și materialele programului.

Lector

Workshops

OSINT FOR SUCCESS

I2DS2 - OSINT

De ce OSINT ?

În toate domeniile de activitate, sursele deschise oferă informații esențiale despre trecutul, prezentul și viitorul propriei afaceri și, mai mult, ale competitorilor: context general, tendințe, oportunități, pericole, persoane și rețele de influență. Majoritatea informațiilor se regăsește pe internet, cel mai puternic instrument disponibil pentru informare rapidă, interacțiune și promovare.

Nu numai că este indispensabil pentru a fi la curent cu realitățile zilei, dar ajută enorm la verificarea faptelor din trecut și la identificarea tendințelor. Datorită capacității sale de a baleia în timp și spațiu, internetul își găsește, practic, locul în răspunsul la orice întrebare, de la cea mai simplă la cea mai complicată, de securitate, de business sau personală.

 

Toată această multitudine de beneficii este însoțită însă de o serie de provocări.

Cea mai importantă dintre acestea este cantitatea enormă de informații pe care o vehiculează și, de aici, dificultatea de a cerne ceea ce ne interesează în cel mai scurt timp.

O altă provocare este de a ști să separi adevărul de neadevăr, contribuțiile de valoare de cele lipsite de acuratețe și profunzime.

Toate acestea pot fi depășite, în mare măsură, printr-un bun antrenament al minții, care să instituie disciplina, pe de o parte, pentru a renunța la căutările difuze și a utiliza tehnicile de cercetare adecvate și, pe de altă parte, pentru a fi atenți permanent la indicatorii de auditare a sursei și conținutului.

 

Trecerea de la cercetarea cantitativă, de tip demografic, la cea calitativă, de tip psychographic, a fost facilitată de posibilitatea de a obține volume imense de date de pe platformele de socializare, social media (SM), iar apetența utilizatorilor de internet de a-și împărtăși valorile, interesele ori experiențele de viață este în creștere, indiferent de generația căreia îi aparțin.

Un alt mod de a transforma în avantaj competitiv această apetență de comunicare este studierea mediilor și contactelor unei entități, fie ea persoană sau companie, pentru ca, printr-o  analiză tridimensională (rețea, sub-rețea și nodală), să identificăm tipurile de relații între diversele elemente componente ori poziția specifică a unuia dintre acestea. Prin măsurători specifice, putem trece de la o perspectivă globală asupra texturii generale a rețelei  la o perspectivă aplicată cu privire la tipul de vecinătate specific fiecărui element și impactul indus.

 

Concluziile pentru business sunt inestimabile. În acest fel, putem determina poziția unei companii în cadrul industriei, tabloul partenerilor și al competitorilor, căile cele mai eficiente de a ajunge în vârf. De asemenea, putem stabili cu exactitate structura discretă a rețelelor de profesioniști și influența reală a unei persoane în cadrul unei companii sau a industriei în care activează.

Totodată, este momentul să vorbim despre riscurile de securitate și autoprotecție cibernetică. Avem în vedere nu numai riscul de infestare ori penetrare a instrumentului de conectare folosit (laptop, telefon, tabletă, de regulă) sau a rețelei, ci mai ales conștientizarea faptului că tot ceea ce expunem public despre noi, familia și prietenii noștri, persoanele cu care ne intersectăm, compania în care lucrăm poate fi exploatat în scopuri ilicite.

Pachetul de workshop-uri OSINT

Răspunzând cerințelor tot mai insistente ale mediului de afaceri de a oferi soluții complexe la aceste provocări, într-o abordare sinergică, vă oferim o serie de workshop-uri centrate pe nevoile identificate pe piață.

 

Am gândit acest ansamblu pe situații reale, întâlnite frecvent în viața de zi cu zi, și vă propunem soluții reale, pragmatice, care să vă salveze timp și bani. Fiecare cursant va putea translata ușor spețele lucrate în cadrul workshop-urilor la cele cu care se confruntă la propriul loc de muncă, fiind capabil să-și eficientizeze contribuția la atingerea target-urilor stabilite.

 

Venind în întâmpinarea cerințelor de dezvoltare specifice, într-o abordare flexibilă, în afara pachetelor ready-made, avem totală deschidere pentru configurări customizabile.

Cristina Posastiuc3.jpg

Cristina Posaștiuc este specialist în domeniul securității naționale. Aria sa de expertiză include OSINT, analiza informațiilor, identificarea și interpretarea fake news, managementul organizațiilor, planificarea strategică și dezvoltarea relațiilor internaționale. A activat, de asemenea, în domeniul educației universitare și al instruirii pe teme de intelligence. A contribuit la elaborarea și a coordonat apariții editoriale destinate consolidării culturii de securitate. În prezent, este manager de program în cadrul Asociației I2DS2.

bottom of page